Thursday, March 22, 2007

Petua Mencerahkan Kulit Muka

Ha! Ini ada satu petua mencerahkan muka yang sangat berkesan yang telah saya amalkan sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Petuanya mudah sahaja, murah dan yang paling penting, anda akan dapat melihat hasilnya in an instant!

Caranya :

1)Parutan Lobak merah
2) Kuning Telur
3) Sedikit Air Limau Nipis
(kat rumah saya hanya ada limau kasturi, jadi saya guna limau kasturi ajer)

Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau hingga sebati. Sapukan pada muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air tanpa menggunakan sebarang pembersih muka.

Bagi saya, resipi ini cukup berkesan. Saya sendiri telah mencubanya dan mendapati kulit wajah saya lebih cerah dan berseri sebaik sahaja campuran tadi ditanggalkan. Cubalah sendiri!

18 comments:

Hamzah said...

boleh tak bagitau kuantiti parutan lobak merah, kuning telur dan jus limau; let say sesudu ke, secawan ke, sebiji ke..? Terima kasih.

Natasha said...

saya student di sarawak.sukar dptkan brg2 mcm tu..ada tip lain tak?

Natasha said...

saya sebagai student..
di sarawak..
susah nakjumpa carrot dan bahan2 lain kalau tak keluar ke pekan.
boleh suggestkan tip lain tak?

Norhayati said...

prutan lobak merah - kira-kira satu sudu besar - biar penuh sepenuhnya dalam sudu tuh

kuning telur - dari sebiji telur jer

jus limau - setengah sudu besar

kaizen69z said...

Perkongsian yang sgt menarik...
please welcome to my blog..
kaizen69z.blogspot.com juga terdapat perkongsian kecantikan dari shiha@ads4blog.net

Norhayati said...

kaizen, thanks. Nnti ada masa sy masukkan link blog awak yer...

Azmi Burnmarks said...

brapa kli shari gna??

Norhayati said...

Azmi,

tak boleh pakai setiap hari, at least seminggu sekali sudah memadai. sebab kan ker guna telur tu. nnti tegang sangat kulit muka sampai blh jd kedut pula

salmy said...

boleh saye tnye bende nie menjadi ke ? saye takut ape ape jadik jee sebab setau saye die kiut kulit muka...

Norhayati said...

Salmy,
betul tu. semua bahan utk penjagaan dan kosmetik wajah ni sebenarnya ikut biologi kita juga. (chewahhh macam dokt pulak).

Sepanjang pengalaman saya sendiri menggunakan produk dan apa-apa remedi semulajadi, kita perlu jaga-jaga dan hati-hati dengan reaksi kulit terhadap bahan tersebut. Cumanya..kalau guna bahan semulajadi ni,insyaallah...kalau ada reaksi yang tak best pun, masih boleh dikawal lagi.

Anonymous said...

Assalamualaikum,,
thanks coz give the information,i will try :)

Anonymous said...

Assalamualaikum..
saya seorang pelajar sekolah menengah. kulit muka kusam,(x da seri gitu), berminyak,, Ada tips x untuk muka hilang minyak dan cerah semulajadi,,?? saya takut nak pakai krim muka,, takut ada masalah pula. please..

Aimi Dyna ✰ said...

Tq kak :)

Miss Sue said...

akak, nak tips utk kulis mengelupas.. Y__Y pliss

tyas maniest said...

lobak merah itu ap...........

Norhayati said...

lobak merah ialah carrot.hehe..

Anonymous said...

salam kak, kalau dah pkai masker yg kita campurkan td, nak biarkan slama brapa minit?

ItsOnlyMe said...

Salam anonymous..

Boleh letakkan selama 10-15 minit. then baru bilas..