Monday, February 15, 2010

Sehari Bersama 'Petua Saya'

Sehari Bersama Saya. Itu sebenarnya tajuk posting yang nak saya letakkan pada hari ini. Untuk posting ini, saya akan dedahkan semua amalan saya sehari-harian dalam usaha saya untuk kekal sihat, Insyaallah. Tujuan utama saya adalah untuk berkongsi amalan yang saya lakukan selama ini dalam proses menjaga kesihatan tubuh badan dan kulit. Saya takut kelihatan tua sebelum masanya.

Kita bermula di waktu pagi sampailah ke waktu malam :

6.15 pagi :

- Mula-mula saya akan susukan anak saya, Umar telebih dahulu. Ini untuk mengelak dia dari terjaga semasa saya melakukan senaman ringan selepas itu.
- Sebaik susukan Umar, saya tak terus bangun dari tempat tidur. Sebaliknya saya akan baca selawat 3 kali, hembus dan sedut hembusan tadi sambil usap wajah. Saya juga buat senaman ringan posisi duduk terlebih dahulu. Saya memilih untuk melakukan posisi yoga kerana ia lebih senyap.
- Selesai senaman yoga posisi duduk, saya akan bangun dari katil dan buat senaman yoga yang memerlukan saya berdiri. Anda juga boleh buat yoga ni.. Mudah sangat. Pergi la ke mana-mana kedai jual CD, mesti ada CD senaman yoga. Pilih senaman yang khas untuk 'beginner'
- Sebenarnya saya tak sempat nak buat semua posisi yoga yang diajar dalam CD tu. Kesuntukan masa. Tapi bagi saya, better late than never. Lebih baik buat skit dari tak buat langsung.
- Lebih kurang 10 minit gitu, selesai la senaman ringan saya. Saya kira senaman ni cukup 'ringan' sebab saya ambil masa terlalu singkat untuk selesaikannya. Apa nak buat, kene kejar masa. Heheh (Saya bercita2 untuk bangun seawal 5.30 pagi mulai bulan Mac ni untuk buat aerobic. CD dah beli)
- Selesai yoga, saya terus capai tuala, ambik ice cube dalam freezer dan terus ke bilik mandi. Apa nak dibuat dengan ice cube tu?? Ha. Inilah rahsianya. Ramai celebrity yang buat macam ni. Ice cube tu gunanya untuk diusap2kan ke kulit wajah. Tujuannya untuk menegangkan kulit wajah dan supaya mudah untuk letak mekap nanti.
-Lepas mandi terus solat, pakai baju keje dan mekap. Keje mekap ni jadi sangat mudah sekiranya sebelum mandi tadi kita dah segarkan kulit muka dengan ice cube tadi.

7.40 pagi :
- Sebelum bertolak keluar, saya akan makan madu Khaula 1 sudu kecil + HPA Stoma K + HPA Paramaria Plus + HPA Tuju Angin. Saya percaya dengan produk HPA ni. Kesannya pun memang memberangsangkan. Nak tau lebih lanjut, emel je saya.
- Kemudian hantar danial ke tadika dahulu, then terus pegi keje. Masa keje tu, keje sungguh2 supaya petang nanti rasa berbaloi datang keje. Baru hati rasa tenang. Bila hati rasa tenang badan pun sihat je....
-Lunch biasanya saya akan cari tempat makan yang ada ulam-ulaman. Selain memang sangat sedap untuk dimakan, ulam juga dapat membantu kita menjaga kesihatan dan mencantikkan struktur kulit. Tak caye, tanya aunty Sarimah.

5.30 ptg :
- Lepas punch out, terus ke kelas aerobic. Have fun selepas seharian penat bekerja. Dulu saya memilih untuk buat sauna sekali dalam masa sebulan. Tapi aerobic ni lagi best sebenarnya. Boleh berseronok2, hehe..4 kali buat aerobic, berat saya turun 3 kg.

7.00 ptg :
- Sebaik habih sesi aerobic, terus balik rumah. Mana taknya, si kecil pasti mengamuk kalau lewat skit. Sbb tu lepas ni saya ingat nk wat aerobic waktu awal pagi je, so petang blh balik awal. Paling tidak nnati, saya hanya akan hadir ke kelas aerobic sekali dalam seminggu. Bukan apa, menari beramai2 sebenarnya lagi syok.

9.00 mlm :

- Lepas solat isyak, baca quran, then ajar danial mengaji, kemudian gilir2 dengan husband untuk ajar danial siapkn keje sekolah.

10.00/11 mlm :
- Tidur....zzzzzzzz. Waktu tidur ni fleksibel, ikut Umar. Tapi paling lewat pun dalam pukul 10.30. Budak kecik ni nak kene ajar tidur awal, kalau tak dia pakai ikut dia je.....Susah mamanya nanti. Eh! Lupa lak. Sebelum tidur, makan madu Khaula lagi + HPA Paramaria Plus + HPA Herba Tuju Angin

Tuesday, February 2, 2010

Promosi Sabun Ajaib

PROMOSI SABUN AMOOREA!!!

1) RM 90 untuk satu bar 25 g (termasuk kos pos)
2) RM 30 untuk 1/4 bar (termasuk kos pos) ----PROMOSI NI HANYA UNTUK 12 ORANG PEMBELI PERTAMA SAHAJA-----

* Harga biasa untuk 1/4 bar adalah RM30 + RM 5 (kos pos) = RM 35

CEPAT CEPAT CEPAT. Emel saya di e.norhayati at (at ganti dengan @) gmail.com untuk ketahui cara2 bayaran atau tulis permintaan/order anda di shoutbox sebelah.

Sunday, January 31, 2010

Berita Baik

Saya memang jenis yang suka pada kecantikan semulajadi,tetapi selalu mencari alternatif lain sekiranya ada untuk enhance keadaan kulit yang sihat. Saya akan sentiasa alert dengan apa-apa petua yang saya baca, mahupun produk-produk kecantikan yang boleh meningkatkan tahap kecantikan kulit sehingga ke tahap paling masksima. Bagi saya, kalau kita berkehendakkan sesuatu, tak mustahil kita akan dapatkannya suatu hari nanti, asalkan kita rajin berusaha, mencari info, bertanya dan mencuba.

Kira-kira 8 bulan lepas, saya menonton satu rancangan berkaitan hikmah kejadian manusia oleh seorang ustaz yang saya tak ingat siaran apa dan rancangan yang mana. Tapi satu perkara yang diucapkannya secara tidak sengaja berkaitan kecantikan adalah, manusia ini diciptakan daripada tanah. Dengan berseloroh dia berkata "Mungkin sebab itu ada perempuan yang apabila mengenakan produk kecantikan yang dihasilkan daripada tanah, terus jadi cantik kulitnya, hilang segala jerawat dan kedut". Entah kenapa sejak dari itu, jenaka ustaz tu sentiasa terngiang-ngiang di kepala saya. Dan saya terus mencari kalau-kalau ada produk kecantikan yang dperbuat daripada tanah liat terutamanya.

Tak saya sangka, selang beberapa bulan selepas itu, terdengar khabar tentang satu sabun yang dikatakan 'ajaib' yang diperbuat daripada 'moor'atau tanah liat. Mulanya saya agak kurang percaya dengan produk-produk seperti ini, dengan harga yang agak mahal untuk permulaan dan sebagainya.

Tah macam mana, suatu hari tu saya ke Gamat Healin untuk dapatkan produk kesukaan saya, sunblock dari AG2000. Tuan kedai tu bersungguh-sungguh promote produk sabun ajaib Eumora tu kat saya. Yang paling membahagiakan adalah dia juga ada jual dalam bentuk kecil 1 bar dipotong kepada 4 bahagian dengan harga RM 30 untuk 1/4 bahagian tersebut. Dan bagi saya tak salah mencuba.

Sebelum tu, saya nak bgtau tentang condition kulit muka saya kepada semua. Sebenarnya tak adelah masalah sangat, cuma yang ketara kedut (maybe masa tu tengah kemarau teruk kat Kedah nih). So, kulit muka saya nampak sangat ketara kedutnya.

Okeh, kembali kepada testimonial Eumora. Minggu pertama pakai sabun ni kulit jadi sangat kering, tapi tak mengelupas. Kata kakak tuan kedai tu, kulit akan mengelupas jika sekiranya pengguna pernah guna produk yang ada agen pengelupasan dan yang mengandungi banyak bahan kimia.

Masuk minggu ke-2, kulit wajah saya telah improve. Kedut-kedut banyak yang kurang, kulit jadi sekata dan nampak cantik sangat, sampaikan ramai yang tegur kulit muka saya nampak 'porcelain' gitu. Seronok sangat.......

Then saya beli 1 bar sabun tu untuk harga RM 95. Pada masa tu, saya dah tak kisah pasal harga sebab saya dah yakin sangat dengannya.

Habih jer 1 bar eumora, tetiba ia telah dibuat penjenamaan lain dan diberi nama lain iaitu Amoorea. Dikatakan produk Amoorea ni lagi berkesan dari eumora, tak ada kekeringan pada kulit. Memandangkan saya dah bertekad nk stay dengan sabun ni, jadi saya pun amik 1 bar sabun Amoorea. Dan ya. Amoorea ni lebih moist la. Tak ada langsung kekeringan pada kulit.

Dan sehingga sekarang, saya masih menggunakan sabun ni. Berbaloi. Tak perlu guna mask atau scrub muka lagi. Saya nak maintain jer dengan sabun ni.

Saya dah pun jadi ahli. So, kepada sesiapa yang berminat untuk mendapatkan produk ajaib ini, silalah emel saya e.norhayati at (gantikan at dengan @)gmail.com atau order ajer kat shoutbox sebelah kanan blogger ni. Anda boleh dapatkan 1 bar dengan harga RM 90 termasuk kos pos. 1 bar ni untuk 2 bulan.. Saya akan ajar macam mana nak bagi dia tahan sehingga 2 bulan kepada pembeli sahaja. :)