Friday, October 11, 2013

Petua melembabkan kulit, mencerahkan dan mengurangkan kulit mengelupas

Assalamualaikum wbt..

Saya suka makan yogurt, kurma, madu dan oat. Yogurt,kurma, madu dan oat banyak khasiatnya untuk kulit. Selain sedap dimakan dan baik untuk kesihatan tubuh badan, manfaat ke empat2 bahan ini juga boleh digabungkan dan digunakan dari luar supaya kulit wajah sihat,tegang dan awet muda. Sapa2 yang tak suka makan yogurt pun blh mendapat manfaat daripada kebaikan bahan2 dalam yogurt ni dengan cara menjadikan kesemua bahan ini sebagai mask wajah. Nak tahu? Jom ikut saya:

1. Secamca besar plain yogurt (ko p beli je kt tecso atau giant). Biasanya yogurt ni diletakkan bersama2 dengan minuman probiotik yang lain seperti calciyum, 
Nutrigen, yakult, dll..

2. Secamca besar bijiran oat. Biasa kt rmh saya mmg ada oat ni terutama pd bulan puasa. Tk selera mkn nasi di awal pg, so blh minum campuran oat untuk mengeyangkan perut dengan lebih lama.

3. 3 atau 4 titis madu. Kalau sapa2 kulit dia berminyak, skip bahan ni yer...kot nanti lagi bertambah jerawatnya...

4. Sebiji besar kurma. Hiris dan cincang smpai halus. 

Caranya :

Campurkan kesemua bahan. Gaul sebati dan ukur kepekatannya. Ia tk blh terlalu cair sebab akan jatuh dari kulit muka dan tak boleh terlalu pekat sampai susah nk ditenyeh ke muka nanti.

Setelah bahan2 digaul sebati, sapukan bahan ke kulit wajah, pasangkan hirisan timun di kedua2 mata dan kemudian take a break for 10-15 mins. Jangan terlebih. Kang nanti jdi tempat semut berdansa berpesta ria dapat makanan free..hehe....

Stelah itu, cuci ramuan tadi dari wajah, pastikan semua bersih. Kemudiannya barulah bilaskan sekali lalu dengan air sejuk drpd peti ais. Cara ini, wajah lebih confident dan boleh nampak awet muda gitew...

Saya ni..wajah selalu update, tapi dek kesibukan keje2 kat ofis, penampilan selalu outdated. Huhu..baru2 ni husband saya tegur pasai handbag sy yng terkopek kulitnya. Punyala seboknya mengalahkan ahli dewan undangan negeri. Sampaikan beg sendiri pun tak termanage. Sy betul2 ngak perasan psl handbag sy tu. Daif benar kelihatannya, tapi saya sndri langsung tak perasan. Patutla ipad, hp dan purse blh kotoq, rupa2nys kulit handbag tu dh teruk mengelupas luar dalam, habih melekat pada makhluk2 lain yang ada menumpang kat dalam. Teringat saya pada pesanan Rasullah SAW. Kalau brkawan dengan penjual minyak wangi, bdn kita turut berbau wangi, dan kalau berkwn dengan penjual pelita, wajah turut terkena jelaga. People judges us based on who we are with, atau dengan sapa kita berkawan. Punyala hebat pengaruh kawan. So adik2..pls....org dh bg clue, even dah banyak clue diberi pasal hal ni. Watch out for who/what ur friends are. Okehhh.... Kalau dh terlibat dengan apa2 masalah, plsss jgn salahkn kwn2. Ni org dh nasihat berkaya2 mulut ni...kawan akan menentukan siapa kita dan ke mana langkah kita seterusnya. Biaqla org nk kata kita ni jahat ka apa, tapi jgn sekali2 berkawan dgn org yg kaki moto, kaki rempit, kaki tunggang, wuhuuu....dah tau depa buat kelaku tak baik, so tkyah la walauphn sekadar nk berkawan. P la cari kaki masjid, kaki baca quran, ulat buku...barulah kita akan improve....mak bapak pun yer....klau anak2 buat maslah, pastu cikgu panggil ke sekolah untuk sesi kaunseling bersama ibu bapa, pls la plsss..jgn hang dok p tunjuk anak org tu anak org ni yg menyebabkan anak hang jdi kelaku lagu tu..org dh pesan, pilih kawan yg baik..ank kita bukn tk tau pasal bende ni tapi nkkk juga berkawan dgn org tk senonoh, nakkk juga walau org dh kata satg hang pun jadi mcm depa...tapi nakkkk juga kan.....

Wei wei...dah berleter sampai ke mana la sy ni.. Biasa yer macam tu. One bullet shoot everything ahead. Senang lagu tu. Sekali harung ja kan...muahahaha...

So sebenarnya nak story pasai handbag noo...okeh..ginila rupenye handbag aku tuh. Malu nk tunjuk, tapi takpala....

Nampak dak..dh mengelupas kulitnya kat tepi2 zip tu..hihihi...

Itu belum cerita belah dalam lagi tu..hehe..takyahla yer...okeh..tunjuk isi perut dia pulak nooo..

Yang ini nak dibuang
Kunci lemari pun ada? Huhu..minyak angin punyala banyak. Mmg jenis hangin ko ni tak..hihi...lipstik, eyeliner, inai..haipp...semua siap sedia dalam beg. Even refill pen pun ada tu ha. Pen je tkder, hilang tah ke mana. Sapa2 yang ambik, sila angkat tangan yer....

Almathurat mesti nak kena letak dlm beg, kot tk smpat baca lps solat, blh gak baca dalam perjalanan pegi dan blik keje nanti. Ubat2 pun wajib kena ada. Ubat pening, ubat tidur...haipppp..ubat tdo? Huhu...ganti ubat stress, haku kan ada anxiety disorder, satg tengah bawak kete dia mai penyakit tu caner ek....jadi haruslah ada bende2 tu. Duit yang ikat tu sbb nk bg mira, dia nak tukar duit kecik dengan aku. Buku bank saja bawak buat berat beg. Ada ka patuttt....

Hokey hokey...ni mmg happy ending style punya story. Sbb story beg koyak aku ni berakhir semalam apabila encik suami berbesar hati menemaniku memilih handbag ganti. Hoho...bg yang ada anxiety seperti aku, ada org teman shopping pun kira dh seribu rahmat tak terhingga tu....bknnya aku ni blh p sendiri. Mau pengsan dengan umat manusia yg rmai kt shopping komplex tu nanti..

BEG BARU!!!...jenama sama jugak dgn beg lama tadi, polo...tapi yg ini polo benedetti, yg td tu polo assn..


Memang aku suka yang amat la dgn beg ni, design yg aku cari, warna yang wow!....hehe..suka suka suka sgt2....Harga? RM 65.95 after 70% diskaun. Tah betul idak diskaunnya tu, ke markup lelebih..yang pasti hatiku gumbira dgn beg inih...hehe..hilang sekejap anxiety bila nengokkannya....

Jom ubah gaya di fb saya, Maryam Khadeeja's Collection......mari mari mari....













6 comments:

Anonymous said...

Tumpang iklan ya....tq
http://www.bvmalls.com/aidi143

Mazni said...

Assalamu'alaikum wrmbth.

Banyak tip menarik pasal kecantikan dalam blog hayati ni.

Hmm.. memang banyak ilmu dapat pasal penjagaan diri.

Belum masuk lagi pasal hads nabi riwyat minyak wangi. Hehe.

Menarik.

Mask campur kurma tu memang pertama kali mazni dengar.

Dan yang lebih menarik, madu tu rupanya tak sesuai untuk kulit berminyak ya sis hayati.

Nanti keluar jerawat.

Kalau pakai luarlah kan.

Lepas bersalin ni mazni amalkan set kecantikan shaklee untuk wajah dan menghilangkan bekas jerawat

Sambil sambil tu cari info lain nak wat artikel.

Tahniah memang menarik.

Hmm.. cantik beg merah tu

Terima Kasih Sis

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik admin. Saya juga ada share tip kurus dan tip kecantikan di blog saya. Jemputlah melawat: http://bit.ly/beautyfatimah

Nik Adewati said...

hai semua..
betul tu...banyak tips menarik di sini. jom lawati blog saya. banyak juga tips kecantikan terutama tentang pemilihan kolagen terbaik..

http://beautifulazra.blogspot.com/2014/09/bagaimana-mencari-produk-kolagen-yang.html

Ummuhana said...

Saya suka baca petua2 ni
Saya pun ada petua jugak..
Jemput ke page saya www.hanasihat.blogspot.com

obat gondok beracun said...

terimakasih informasinya gan